De behoefte aan een creatieve broedplaats kwam voort uit de gezamenlijke drang naar een plek waar creativiteit een plek kon vinden.

oogst

In de zomer van 2020 komt er een collectief bestaande uit Rene Haafkes van Gebouw16, Skatelab, Stichting in Wording, Pascal Huisintveld van Beekplein, Marc Weber, Ton Nieuwenhuis, Johan de Jong van Metropool, Storkiaan, Rense Noteboom van Trimotion en Jord Schöppink samen om te brainstormen over 16.000m2 leegstaand terrein in het Hart van Zuid en de handen ineen te slaan voor de oprichting van Broedplaats Oogst.

Een groot deel kent elkaar uit het verleden en werden in 2017 opnieuw samengebracht door het Beekplein. Het Beekplein was op dat moment een alternatieve horeca gelegenheid in de binnenstad van Hengelo waar vrijheid en experiment een plek kreeg. Het Beekplein is een initiatief van horecaondernemer Pascal Huisintveld en speelde een grote verbindende rol tussen de verschillende individuen.

Broedplaats van onderop

De behoefte aan een creatieve broedplaats kwam voort uit de gezamenlijke drang naar een plek waar creativiteit een plek kon vinden, gevoed door het idee dat een levendige en inspirerende plek de sleutel is voor persoonlijke groei en collectieve bloei. En zo ontstond Oogst, met als doel een vruchtbare grond te bieden voor experiment, kunstprojecten, duurzame initiatieven en culturele events.

Het collectief stelt vervolgens een bestuur samen en er wordt besloten het concept Oogst om te zetten in een projectplan. Met dit projectplan wordt een aanvraag bij Twente.com ingediend voor het starten van een ‘broedplaats van onderop’. In november 2020 wordt de aanvraag toegekend en kan het collectief de volgende stappen zetten. 

Samen met talloze vrijwilligers is er tussen november 2020 en maart 2023 hard gewerkt aan Oogst. In april 2023 opende Oogst voor het eerst de deuren en draaide Oogst een mooi eerste seizoen met diverse verrassingen zoals exposities, culturele projecten, festivals, theatervoorstellingen, spoken word en interactieve installaties.

OOGST
oogst
oogst

Tijdelijkheid
Broedplaats Oogst heeft een bruikleenovereenkomst met bouwbedrijf Van Wijnen tot april 2027. De gehele broedplaats is gebouwd op de filosofie van tijdelijkheid. Dat wil zeggen dat alle onderdelen van Oogst verplaatsbaar zijn naar een andere locatie. Tussen nu en 2027 wil Oogst aantonen relevant te zijn voor jonge creatieven en dat de broedplaats invloed heeft op het creatieve klimaat in Hengelo.

Contact
Mocht je vragen hebben over de organisatie van Oogst of wil je meer weten over het proces dan kun je contact opnemen met het bestuur bestuur@oogst.eu

Mocht je vragen hebben over horecagelegenheid Beekplein mail dan met Pascal Huisintveld beekplein@oogst.eu

Als je een idee hebt en deze op Oogst wilt uitvoeren kan je  via deze link een beknopt plan insturen. Voor overige vragen kan je mailen naar programma@oogst.eu

Pers en media info@oogst.eu

Vrienden van Oogst